Vitaal in gesprek - update #4

Utrecht, winter 2021

In deze laatste update over Vitaal in Gesprek vertellen we over de resultaten van het project.

Deze update volgt na updates in het voorjaarde zomer en de herfst.

We hebben een naam: Zóóó Vermoeiend!

Afgelopen week was het dan zo ver: we ontvingen maar liefst 100 spellen van de drukker! Wat een feest om uit te pakken: het doosje en de kaarten zijn heel mooi en goed verzorgd. Nu het spel klaar is, mogen we ook eindelijk de naam verklappen: ‘Zóóó Vermoeiend’. Deze naam werd bedacht tijdens een van de testsessies met jongeren.

Zóóó Vermoeiend: het spel

Elke dag zit vol met dingen die moeten, zoals vroeg opstaan of reizen met het OV. En ook met leuke activiteiten zoals chillen met je vrienden. Het kost allemaal energie én geeft meer of minder voldoening. Hoe ga je daarmee om? Lukt het jou om je energie zó te verdelen dat je zoveel mogelijk voldoening uit je dag haalt? 

Zóóó Vermoeiend is een hybride kaartspel over (een gebrek aan) energie. Het opent het gesprek over hoe je met je energie omgaat. Het basisspel bestaat uit 80 kaarten, en met je smartphone voeg je je eigen kaarten aan het spel toe. Wat vind jij zóóó vermoeiend?

Voeg zelf kaarten toe

Uniek aan Zóóó Vermoeiend is dat jongeren zelf kaarten kunnen toevoegen aan het spel. Daarmee kunnen zij vertellen wat zij zóóó vermoeiend vinden. De extra kaarten zorgen er voor dat het spel steeds gevarieerder wordt. Tijdens verschillende testsessies hebben jongeren al aardig wat kaarten toegevoegd en ook naar aanleiding van de vorige update zijn er kaarten toegevoegd. Hier zie je een paar van deze kaarten.

Voor wie?

Zóóó Vermoeiend is speciaal gemaakt voor jongeren die een gebrek aan energie ervaren als gevolg van een chronische ziekte. Zij kunnen het spel spelen met vrienden, familie of bijvoorbeeld met een mentorgroep op school.

In het spel moet je keuzes maken; je hebt nu eenmaal niet voldoende energie om álles te kunnen doen. Welke keuzes maak je? En waarom? Het spel geeft aanleiding om hierover in gesprek te gaan. Jongeren die te maken hebben met een gebrek aan energie zijn ervaringsexpert in het maken van dit soort keuzes. Tijdens het spelen van  het spel kunnen ze hun ervaringen delen. Anderen maken door het spel kennis met wat het betekent om om te moeten gaan met het onvoorspelbare karakter van energie en de lastige keuzes die je daardoor moet maken. Lees meer over de achtergrond van het spel op de speciale website die voor het spel is gemaakt.

Hoe werkt het?

In het spel speel je een aantal dagen met steeds drie dagdelen: een ochtend, een middag en een avond. Elk dagdeel heb je de mogelijkheid om een aantal activiteiten te doen. De vraag is of je voldoende energie hebt voor al die activiteiten... Dat weet je nooit van te voren. Ook niet in dit spel, want de dobbelstenen bepalen het voor jou..!

Het spel kan ook worden gespeeld binnen peer-2-peer- of mentorgroepen met begeleiding. De begeleider of mentor zorgt dan voor een veilige omgeving en kan het gesprek stimuleren. Lees de volledige spelregels op de website.

Aflevering 2 van de podcast: De herkenning en de erkenning

Inmiddels staat de tweede aflevering van de serie podcasts over Vitaal in Gesprek online. Deze aflevering gaat over het herkennen van elkaars verhalen en ervaringen zodra jongeren met elkaar in gesprek gaan. En over erkenning, wat helpt bij het aanvaarden van de situatie en om een manier te vinden om ermee om te gaan. In de podcast ontmoeten we ervaringsexpert Janita en reumaverpleegkundige Gerrie de Joode. Daarnaast praten we met Casper Schoemaker die in de eerste aflevering ook aan het woord kwam. Je vindt de podcast hier.

Over ongeveer een maand volgt de derde aflevering. In deze aflevering staat het spel centraal. We spelen het spel met Isabel, ervaringsexpert in darmproblemen: is het spel voor haar ook relevant? En hoe kijken de hoofdrolspelers uit de eerste twee afleveringen van de podcast naar het resultaat? Volg ons op Soundcloud of hou de projectwebsite in de gaten voor de laatste aflevering.

Downloaden, kopen of...

Je kunt op verschillende manieren aan het spel komen. Allereerst kun je het gratis downloaden. Je moet dan wel nog even flink aan de slag om alle kaarten los van elkaar te knippen. Daarnaast kun je het spel kopen. We sturen het dan in een mooi doosje en inclusief 5 dobbelstenen naar je toe.

...winnen!

Je kunt het spel ook winnen! We geven twee spellen weg. Vertel ons voor 13 januari met wie jij het spel zou willen spelen en waarom en wij verloten twee spellen onder de inzendingen.
(Deelnemers van het project hebben al een spel ontvangen en zijn daarom uitgesloten van deelname.)

Uw bericht is succesvol verzonden

Achtergrond & Uitnodiging Chronisch Gezond Festival

Zóóó Vermoeiend is het resultaat van ‘Eigen regie op Vermoeidheid’ en ‘Vitaal in Gesprek’. Twee projecten waarin we onderzochten hoe jongeren met een chronische ziekte hinder ervaren van vermoeidheid (Eigen regie op Vermoeidheid) en wat zij nodig hebben om daarover in gesprek te gaan met de mensen om hen heen (Vitaal in Gesprek). Sociaal ontwerpbureau Open Concept deed dit samen met ervaringsexperts (jongeren met een chronische ziekte), zorgprofessionals van UMC Utrecht en patiëntenorganisaties Jeugdreuma Vereniging Nederland, Crohn & Colitis en Youth’R Well. Tijdens het project ontstond ook contact met Reuma Talk, ReumaMagazine (lees hier hun artikel 'Al spelend praten over vermoeidheid') en JongPIT.

Deze projecten zijn gerealiseerd met een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en het AGIS Innovatiefonds. Dit in het kader van het programma Chronisch Gezond. Op 21 april 2022 organiseren de beide fondsen een festival dat in het teken staat van het versterken van eigen/samen regie voor mensen met (nog g)een chronische aandoening. Hou de websites van beide fodnsen in de gaten als je daar bij aanwezig wilt zijn. Wij zijn er ook, leuk om je daar te treffen!

Open Concept

Open Concept