Teambegeleiding in coronatijd

Transitie Economic Board Utrecht

Jouw organisatie gaat veranderen, je hebt een verandertraject ingericht, er zijn meetings ingepland, alle agenda’s van de teamleden zijn, ruim op tijd, geblokt - je bent er helemaal klaar voor!

En dan komt corona.

Wat doe je dan? Wat betekent corona voor jouw startende transitietraject? Kun je online verder? En hoe dan? Wat kan wel, wat niet, waarmee moet je rekening houden?

Met deze vragen werd Open Concept dit voorjaar benaderd door de Economic Board Utrecht (EBU).  Als procesontwerper en facilitator ging Henk van Zeijts samen met de EBU aan de slag met het herontwerp en de begeleiding van het transitietraject van de interne organisatie.

We hebben daarbij de mogelijkheden van Zoom en Miro (een online creatieve werkomgeving) optimaal benut. Dat leverde naast nieuwe, verrassende werkvormen ook nieuwe inzichten op over het procesontwerp. De thuis/online dynamiek, de groepsenergie, het meer dan noodzakelijke tussentijdse ontspannen, de energizers, het gezamenlijke plezier én de gezamenlijke focus, het optimaal voeren van het goede gesprek, het creatief samenwerken binnen Miro - allemaal elementen waarbij we soms direct de juiste toon wisten te raken - en waarin we soms ook hadden te leren. 

Op deze manier konden we toch continuïteit geven aan het transitietraject. Het traject leverde daarnaast veel inzicht op in de (on)mogelijkheden van het gebruik van online tools en in welke onderwerpen meer of minder geschikt zijn om online voortgang op te boeken. We sloten het traject af met een offline teammeeting, waarin we met elkaar terug- en vooruitblikten. En we merkten ook hoe fijn het was dat dat weer kon. Want hoewel je online goede stappen kunt maken: op sommige momenten gaat er niets boven fysiek bij elkaar zijn en elkaar écht in de ogen kunnen kijken - en samen een biertje te drinken op de naderende zomer. 

Meer weten over wanneer / wat online en wanneer juist niet? Binnenkort delen we onze belangrijkste lessen!

Over Economic Board Utrecht

Economic Board Utrecht stimuleert economische, duurzame ontwikkeling in de regio Utrecht. Onder het overkoepelende thema ‘Gezond Stedelijk Leven’ en met de focus op Groen, Gezond en Slim zet de EBU zich in voor het identificeren en effectueren van kansen voor de ontwikkeling en verduurzaming van nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Daarbij werkt de EBU samen met overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen (triple helix).

 

Tijdens de corona pandemie en de bijbehorende maatregelen was het een extra uitdaging om de teambuilding sessies online te faciliteren. Het werken met Henk van Zeijts van Open Concept was essentieel om onze doelstellingen – online en op fysieke afstand - te behalen. Zijn zowel professionele als persoonlijke aanpak was tailormade, verfrissend en heeft de EBU geholpen om de strategische blik op de toekomst te werpen.

Floris Driessen Strategic Advisor — Economic Board Utrecht

Partners

Team

Henk van Zeijts Procesregisseur & facilitator

Open Concept

Open Concept