Experience & Expertise
elective course

Mastercursus voor dubbeltalenten

De Graduate School of Life Sciences heeft vanaf november 2022 een nieuwe mastercursus: de Experience and Expertise elective course (X&X course). Het bijzondere aan deze cursus is dat deze speciaal is ontwikkeld voor en door studenten met een somatische of psychische chronische aandoening.

Achtergrond

Studenten met een chronische aandoening onderzoeken binnen de cursus op welke manier ze hun ervaringen met hun aandoening kunnen benutten als onderzoeker. Hun dubbeltalent kan onderdeel worden van hun beroepsperspectief. Bijvoorbeeld door als patiëntenvertegenwoordiger te participeren in onderzoek. Maar ook kunnen hun persoonlijke ervaringen bijdragen aan een andere houding ten aanzien van (hun eigen) onderzoek.

X&X course

Binnen de X&X course onderzoeken de masterstudenten diverse aspecten van hun dubbeltalent. Ze komen daarbij in contact met medestudenten die vaak zeer herkenbare uitdagingen en ervaringen hebben. De X&X course bouwt daarmee niet alleen aan de kennis over patiëntenparticipatie, maar ook aan een nieuw beroeps- en carrièreperspectief en aan persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers.

Audioportretten

Hieronder kun je de audioportretten van chronische dubbeltalenten beluisteren. Deze zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de studenten die meededen in de pilot van de X&X course.

Samenwerking

Samen met een aantal studenten met een chronische aandoening en docenten en onderzoekers van Universiteit Utrecht / UMCU én ontwerpbureau Open Concept is deze mastercursus ontwikkeld. Het project is mede gefinancierd door Agis Innovatiefonds.