Nieuws en archief

Updates Dubbeltalenten hoger onderwijs

27 feb 2025

Het regende ideeën in de vijfde bijeenkomst!

We begonnen de ontwikkelwerkplaats bijeenkomst deze keer wat eerder. Henk lichtte toe hoe de vraag waarmee we het project vervolgen tot stand is gekomen naar aanleiding van de vorige OWP. De vraag is: 'Hoe kunnen wij onze parels laten landen in de zorg- en welzijnsopleidingen in het hoger onderwijs?' Met parels worden de producten bedoeld die al ontwikkeld zijn en nog ontwikkeld gaan worden. Een voorbeeld van zo'n parel is de gastles zoals die bij geneeskunde gegeven wordt. 

'Normaliseren’ van het hebben van individuele ervaringen is belangrijk, maar de stategie over hoe je daar komt en wat ervoor nodig is kan verschillen. We hebben met elkaar besproken wat do's en dont's zijn om 'normaliseren' te bereiken. Een groot onderdeel van het gesprek was (de functie van) het begrip 'anders zijn'.

Na de lunch was het tijd voor actie. De faalfitness energizer zorgde voor een energieke start na de lunch, waarna het brainstormen kon beginnen.

We zijn in groepen per opleiding uiteengegaan. Er werd losgegaan met het genereren van ideeën. Nadat elke groep zoveel mogelijk ideeen had bedacht, werd er bij elkaar in de groepjes gekeken. Er was een hoop overlap te zien in ideeën, en daarnaast ook wat verschillen. Dat gaf weer input voor nieuwe ideeën.

Bij geneeskunde waren er meer ideeën bedacht die te maken hebben met wetenschappelijk onderwijs, en bij verpleegkunde en social work waren er ideeën waarin meertaligheid of kunst een rol speelt; zoals een podcast, theatervoorstelling of zelfs een nationale Dubbeltalentendag.

De tweede helft bestond uit kijken hoe relevant en haalbaar alle ideeën zijn, maar ook hoeveel energie we ervan krijgen. Met een doordacht systeem waarbij stickers in diverse kleuren geplakt werden op alle ideeën werd er een eerste schifting gemaakt. Daarna konden de overgebleven ideeën in een matrix worden geplaatst die zo ingedeeld was dat het na het plaatsen van de kaartjes met ideeën zichtbaar was welke ideeën totaal onhaalbaar zijn en welke kanshebbers zijn.

Aan het einde van de OWP presenteerde elk groepje een voorstel, dat een mooi begin zou kunnen zijn om mee aan de slag te gaan.  

De volgende stap wordt het onderzoeken welk(e) idee(ën) in de tijdsspanne van het project zowel energie geeft, relevant en haalbaar is. Wat de eerste (tussen)stap wordt, dat is de vraag!

Nieuwsgierig geworden of meedenken en meepraten!? Meld je nu aan voor de leernetwerkbijeenkomst op 6 maart via deze link: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=CSmTmFqaGE2s5HI2tbXhHRLvw5B2GKJGg0IwS2aShslUMlNXU1hBWUdHQkhORENBRzMzTlZCRThFRi4u

24 jan 2025

Ontwikkelwerkplaats 4: Gedurfd dromen als stap naar verandering

Ontwikkelwerkplaats bijeenkomst 4 was een creatieve bijeenkomst waar veel gepraat, geschreven, gediscussieerd en getekend werd. Geen goed of fout maar juist ruimte om te denken en te dromen en hier een balans tussen te vinden. 

De eerste helft van de bijeenkomst was ingericht met als focuspunt het maken van een ‘Big Hairy Audacious Goal’ (BHAG). In drie groepen wisselde iedereen ideeën uit en werd er gekeken naar mogelijke ambitieuze, concrete lange termijn doelen die waardevol kunnen zijn als richting voor het project. 

De tweede helft van de bijeenkomst hield iedereen zich in groepjes bezig met een passende ontwerpvraag. Tijdens het creëren van een ontwerpvraag werd gepraat over doelstellingen en mogelijke obstakels. De vraag ‘Waar richten we ons op?’ werd doormiddel van de bijeenkomst alweer wat duidelijker. Ondanks de vele (verschillende) visies en dromen kwamen de groepjes tot heldere ontwerpvragen met een groot aantal raakvlakken. 

9 dec 2024

Eerste leernetwerk bijeenkomst

Vorige week maandag was de eerste bijeenkomst van het leernetwerk. Zowel fysiek als online was er een mooie opkomst aan mensen vanuit verschillende achtergronden: studenten, docenten, dubbeltalenten, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Niet alleen uit Utrecht, maar ook collega's uit andere delen van het land.

Na een introductie over het project werden de bevindingen gedeeld die we tot nu toe hebben opgedaan binnen het onderzoek. Drie studenten vertelden hun ervaringen met het deelnemen aan de ontwikkelwerkplaats. 

Vanuit de deelnemers werden mooie vragen gesteld, zoals wat we gaan doen met de gegevens uit de inventarisatiefase, hoe we de aansluiting vinden met niet-dubbeltalenten en wanneer het doel van het project bereikt is. Met deze vragen (en meer) gaan we verder aan de slag!

Wil jij bij het volgende leernetwerk aansluiten en meepraten? Schrijf 6 maart van 15.30 tot 17.00 dan vast op in je agenda!

2 dec 2024

Ontwikkelwerkplaats bijeenkomst 3

Taal stond tijdens deze bijeenkomst centraal. Binnen de drie opleidingen die betrokken zijn bij dubbeltalenten, zijn de woorden die gebruikt worden heel verschillend. Waar bij geneeskunde bijvoorbeeld termen als ziekte en chronische aandoening veel gebruikt worden, gaat het bij Social Work meer over kwetsbaarheid en ontwrichting. En waar bij verpleegkunde meer vrijheid is in de termen, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur, lijkt het binnen geneeskunde meer 'vast' te staan welke woorden worden gebruikt.

Wat betekent dit als cliënt, patiënt, of zorgvrager (ook weer woorden die per opleiding en beroep verschillend worden gebruikt)? Welke woorden zijn prettig, en welke woorden zijn juist stigmatiserend?
Hierover hebben we gesprekken gevoerd en gebrainstormd. Per opleiding gingen we uiteen in subgroepjes en hebben we de taal van de opleiding en het beroep inzichtelijk gemaakt.
Wat (opnieuw) blijkt, is dat het per persoon heel verschillend is wat als fijn en minder fijn wordt ervaren.

Deze bijeenkomst gaf veel inzicht in de verschillen in de opleidingen, en ook in de overeenkomsten die we als mens hebben. Deze inzichten gaan we meenemen in de volgende fase van het project: de ontwikkelfase.

19 sep 2024

Eerste ontwikkelwerkplaats

Dubbeltalenten in hoger onderwijs van start!!

Afgelopen maandag was het zover! De allereerste bijeenkomst van de ontwikkelwerkplaats met studenten en docenten verpleegkunde en social work van de Hogeschool Utrecht en geneeskunde van UMC Utrecht. Na een uitgebreide en interactieve kennismaking werd er door 2 studenten een gastles verzorgd zoals die bij het UMCU geneeskunde gegeven wordt. Deze ervaringsgerichte start werkte verbindend en maakte meteen de kern van het project helder. Hoe kunnen we Dubbeltalenten van studenten zodanig benutten zodat deze bijdragen aan het onderwijs?
De kop is eraf! We kijken ernaar uit om samen aan de slag te gaan en veel van elkaar te leren. Wil je de voortgang volgen? Meld je aan voor de nieuwsbrief! https://lnkd.in/ePCiDKC5

17 jun 2024

Startbijeenkomst ‘Dubbeltalenten in het hoger onderwijs’ 

Maandag 27 mei, Bestuursgebouw Universiteit, 

Tijdens de startbijeenkomst op 27 mei jl. voor het project “Dubbeltalenten in het hoger onderwijs” kwamen studenten en docenten van de opleidingen social work, verpleegkunde en geneeskunde samen om kennis te maken met elkaar en met het project. Na een bewegende kennismaking door ontwerper Henk en een introductie van projectleider Casper vertelde verpleegkunde student Rebecca samen met docent Kornelis Jan over haar praktijkgerichte kwalitatief onderzoek. Hiervoor heeft ze 9 medestudenten geïnterviewd over de vraag: Wat hebben studenten verpleegkunde met ervaring met psychische kwetsbaarheid nodig om die ervaringen in te zetten in het onderwijs, bijvoorbeeld als gastspreker?

Uit Rebecca’s onderzoek kwam de behoefte naar voren van jongere studenten (20-25 jaar) om samen met een docent de les vorm te geven. Ook kwam de wens naar voren om pas als je in de bovenbouw  zit lessen te verzorgen aan jongerejaars. Bij studenten speelt de vraag of hun klasgenoten hen wellicht ‘anders’ zullen bekijken als zij hun verhaal delen, en op deze manier is de kans kleiner om je directe klasgenoten tegen te komen. De resultaten van dit onderzoek geven mooie input voor ons project en bieden een concreet voorbeeld van hoe studenten en docenten kunnen bijdragen aan het project Dubbeltalenten in hoger onderwijs.

Aanwezige studenten op de startbijeenkomst lijken enthousiast te worden van het idee om over de eigen opleidingsmuren heen gastlessen te verzorgen op basis van hun eigen ervaringen. Ook is er enthousiasme om mee te doen met de Ontwikkelwerkplaats binnen dit project. De ontmoetingen tussen studenten en docenten van andere opleidingen tijdens de bijeenkomst biedt inzicht in onder meer het effect van de verschillen in taalgebruik op verschillende onderwijsplekken, en hoe dat mensen kan raken. Hier blijkt maar weer: taal is dus wel echt een ding, en woorden doen ertoe.