Responsive Building

Responsive Building

Hoe sluit architectuur beter aan bij de individuele behoeften van bewoners?
Makers Bureau Baggerman Studio Joni Neelen Block voltooid
Over dit block: 

Making Conversation

Het concept wat verbeeld is in deze Building Block is voortgekomen uit de Making Conversation bij de expositie Hacking Habitat in de voormalige gevangenis Wolvenplein.

Het flexibele gebouw

Het flexibele gebouw heeft verdiepingen die afzonderlijk van elkaar te draaien zijn. Op deze manier krijgen sombere bewoners een flinke vitamine D-boost, wat depressiviteit kan voorkomen. Daarnaast kan de flat op deze manier modulair worden opgebouwd: een sportverdieping, een werkverdieping, een entertainmentverdieping, etcetera. Het concept Dynamic Tower van David Fisher laat daarnaast zien hoe modulaire gebouwen duurzamer kunnen worden gebouwd aangezien de verdiepingen in een fabriek kunnen worden geproduceerd. Doordat het gebouw draaibaar is kunnen tevens zonnepanelen naar de zon worden gedraaid voor groene energievoorziening. Een groene daktuin met spontane Tai Chi-workshops maken de flatbewoners actiever.

De Building Block verbeeldt dit concept door middel van een miniatuurflat die van binnenin verlicht wordt door LED-lampjes. De schijf waar de flat op staat is draaibaar om het dagdeel aan te geven.

Makers

Michelle Baggerman (Bureau Baggerman)

Joni Neelen (Studio Joni Neelen)