Trajectum Futurum: van invulvakjes naar een ervaring
Van Bewonerspanel naar Trajectum Futurum
Iedereen doet mee, een enquête was nog nooit zo leuk!
Trajectum Futurum moet bewonersonderzoek een ware beleving maken. Participanten kunnen in Virtual Reality antwoorden op vragen vanuit de gemeente. Meedoen aan onderzoek is zo een ware beleving!
Je ervaart Utrecht door je 3D-Viewer en laat al bewegend door de stad weten hoe je je omgeving ervaart. Je hoort een stem, je ziet een beeld en je kijkt naar wat je mooi vindt. Je geeft daarmee direct antwoord op onze vragen.
Een interactief panel in een virtuele wereld voegt een sterke waarde toe aan de nu al beschikbare informatie en data over de stad. Bij veel vraagstukken is juíst ook de mening van bewoners belangrijk: buiten is binnen. De mening van de Utrechter laat zich echter steeds moeilijker vangen; de animo om enquêtes in te vullen, loopt al jaren terug. Met name jongeren, ouderen, allochtonen en laagopgeleiden zijn steeds minder geneigd of niet (meer) in staat om hun mening te geven in enquêtes. Als Utrecht een inclusieve stad wil zijn, dan is óók de mening van deze groepen belangrijk: hoe ervaren ouderen hun buurt, hoe denken jongeren over de voorzieningen in de stad, wat vinden bewoners van het dagelijks leven in Utrecht? Utrecht maken we samen, maar dan ook echt met alle inwonersgroepen, op een inclusieve manier.
Deze innovatie kan nog veel verder gaan. Op weg naar een complete beleving en ervaring van de stad in een SIM City achtige virtuele 3D wereld, waar bewoners op een inclusieve, laagdrempelige manier hun mening geven. En die als een glazen bol cijfers en data over effecten van beleid vertaalt naar betekenisvolle toekomstbeelden voor bestuurders: Trajectum Futurum!
Bas van Oerle van het kunstenaarsduo heeft het block ontworpen. Met een Oculus Rift kun je door verschillende keuzes te maken dynamisch het Jaarbeursplein inrichten.