Hoera, een Kind!

Hoera, een Kind!

Hoe kunnen we beschikbare data inzetten om mensen te helpen die moeite hebben om rond te komen?
Makers Niels van Haaften Block in productie
Over dit block: 

Hoog- of laagopgeleid, jong of oud, bijna allemaal hikken we aan tegen het doen van onze administratie. Daarbij lopen we ook allemaal wel eens geld mis! Maar de één kan dat wat beter dragen dan de ander…

Het probleem

Armoede ontstaat vaak door life- events, zoals scheiding of baanverlies. Op dit soort momenten loopt het inkomen van mensen terug en is het lastig om het hoofd boven water te houden. In zo’n situatie hebben mensen vaak recht op een aanvulling van hun inkomen door middel van toeslagen. Deze kunnen voorkomen dat mensen daadwerkelijk in armoede terecht komen. Veel mensen weten echter moeilijk de weg te vinden naar deze toeslagen - het systeem is te complex en te versnipperd. Het gevolg is dat mensen niet, of te laat de toeslagen ontvangen en het inkomen nog verder terugloopt, met het risico op armoede.

De oplossing van deze innovatie

De complexiteit van deze systemen en regelingen moet anders. We stellen de mens centraal en sluiten systemen hier op aan. Dit kan door toeslagen (onderling) te koppelen aan real-time live- events. Door gebruik te maken van blockchain- technologie kunnen we data van de burger automatisch aan elkaar koppelen, zonder tussenkomst van fysieke personen. Gegevens van UWV, SVb, Belastingdienst en diverse gemeentelijke diensten worden via een chain aan elkaar gekoppeld en automatisch gewijzigd. Op deze manier houden de gemeente en overheid in de gaten wanneer iemand recht heeft op bepaalde toeslagen of extra's, waardoor we ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven hoog blijft.

Voorbeeld:
Geboorte van een kind

  • Oude situatie
    Karim en Laura krijgen een dochter, Zara. Karim geeft haar geboorte aan bij de gemeente. Zara is een moeilijk kindje, waardoor beide ouders veel tijd kwijt zijn voor de zorg van hun dochter. Daardoor bedenken zij pas 8 weken na de geboorte dat ze kindertoeslag aan moeten vragen. De aanvraag is vervolgens nog 8 weken in behandeling. Twee weken later verliest Karim zijn baan, hij meldt zich bij het UWV. Karim zijn inkomen loopt terug, maar hij weet niet of de kindertoeslag verandert en of hij recht heeft op andere toeslagen, ook weet hij niet waar hij terecht kan met zijn vragen.
  • Nieuwe situatie
    Karim en Laura krijgen een dochter, Zara. Karim geeft haar geboorte aan bij de gemeente. Bij de aangifte krijgt Karim direct een pop- up dat hij recht heeft op een X- bedrag aan kindertoeslag. Hij ontvangt dit de volgende werkdag nog op zijn rekening. Automatisch gaat er een signaal naar de belastingdienst dat de huishoudens situatie is veranderd. Een paar weken later verliest Karim zijn baan en meldt hij zich bij het UWV. Daar krijgt hij een pop- up van de toeslagen waar hij recht op heeft en deze worden automatisch voor hem aangevraagd. Ook wordt de kindertoeslag veranderd. De volgende dag ontvangt Karim de toeslagen waar hij recht op heeft.

Maker gezocht!

Geïnteresseerd in het verbeelden van deze innovatie? Vul de Buildersform in!