Tovertafel

Tovertafel

Hoe creëren we meer geluksmomenten in de zorg en stimuleren we beweging?
Makers Bas van Oerle Sijme van Jaarsveld Block voltooid Innovator Active Cues
Over dit block: 

Meer geluksmomenten in de zorg met de Tovertafel

De Tovertafel Original is een speels product voor ouderen in de midden tot late fasen van dementie. Interactieve spellen, bestaand uit lichtprojecties op tafel, reageren op hand- en armbewegingen en stimuleren de ouderen zowel in fysieke activiteit als sociale interactie. De Tovertafel Original is ontwikkeld tijdens het vierjarige promotieonderzoek van Hester Le Riche, voor een groot deel in samenwerking met de doelgroep.

In een nieuw ontwikkeltraject is de Tovertafel Special gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. De unieke spellen zijn speciaal voor deze doelgroep ontworpen en uitgebreid getest met cliënten en medewerkers van Stichting Philadelphia Zorg. De Special spellen zijn uitdagend en prikkelend en stimuleren de cliënten om samen te spelen. De spellen zijn geschikt als zelfstandige activiteit én als gezellige en actieve groepservaring.

Waardevolle interacties

De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven de (eet)tafel. Een beamer projecteert de spellen op tafel en sensoren detecteren hand- en armbewegingen zodat de spellen hierop kunnen reageren. De Tovertafel-spellen zijn specifiek ontwikkeld voor de doelgroepen. Sommige spellen bevatten een sterk fysiek element, bij andere komt het sociale meer naar voren, maar ze zorgen allemaal voor een levendige, vrolijke sfeer. Niet alleen zorgt de Tovertafel voor een nieuwe ervaring die de ‘spelers’ verbindt; ook waardevolle interacties met familieleden en zorgmedewerkers worden ondersteund. Aan ieder spel gaat uitgebreid wetenschappelijk onderzoek vooraf. Met diverse studies krijgen we meer inzicht in de doelgroepen, hun beperkingen en in het proces van spelontwerp. Daarnaast worden de spellen ontwikkeld in nauwe samenwerking met de doelgroep; dit heet ‘co-design’. We gaan letterlijk met de doelgroep aan tafel om te zien hoe gereageerd wordt op onze spelontwerpen. De Tovertafel is zodanig ontwikkeld dat we nieuwe spellen kunnen toevoegen.

Ons doel: geluksmomenten creëren

De missie van Active Cues is om spellen te ontwikkelen voor verschillende groepen met speciale zorgbehoeften. Onze spellen hebben een positieve invloed op hun dagelijks leven, maar ook op hun gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ons doel? Geluksmomenten creëren voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Daarnaast willen we de kennis die wij opdoen over het ontwerpen voor bijzondere doelgroepen delen met andere designers, zodat zij dit ook kunnen gebruiken.

Ga voor informatie over de Tovertafel naar www.activecues.com