Open Data Vogelspotten
Steeds meer organisaties en overheden publiceren hun datasets als open data. Het delen van data maakt het combineren van verschillende bronnen mogelijk. Daarmee worden er nieuwe analyses mogelijk en kunnen er nieuwe toepassingen worden ontwikkeld. Dat zorgt in allerlei sectoren voor een versnelling van innovatie.
Naast het openen van deze datasets wordt ook steeds vaker het proces van data-vergaren zelf geopend. In dit soort 'citizen science' projecten kan iedereen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek, door bijvoorbeeld zelf metingen te doen. Onderzoek naar vogelpopulatie is hier een actueel voorbeeld van. De UvA ontwikkelde recentelijk een app voor vogelspotters. Vogelspotters verzamelen data over de vogels die ze zien, door het beantwoorden van vragen en uploaden van foto's. Tegelijkertijd krijgen ze andere interessante informatie terug, bijvoorbeeld over de vliegroutes van vogelsoorten. Alle verzamelde informatie komt in één database samen en vormt de basis voor nieuwe analyses en onderzoek.
Wanneer deze twee ontwikkelingen worden gecombineerd, kan de vogelspotter zowel informatie toevoegen, als ook uit de open data bronnen putten. De open data kan dan met andere datasets worden gecombineerd, bijvoorbeeld over luchtverontreiniging of groenvoorziening. Kortom, de vogelspotter 2.0 is een datascraper.